Megnyílt a derkó.pécsi.2014

Fotó: Andorka Tímea

Szombathy Bálint multimediális művész nyitotta meg a kiállítást. Az alábbiakban a megnyitón elhangzott beszédét olvashatjátok.

A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj az egyik legrégibb magyar művészeti intézmény, hiszen 2015-ben lesz hatvan esztendős. Népszerűségét nem csak az bizonyítja, hogy közel másfél százan pályázzák meg évente, hanem az is, hogy elnevezésének a populáris köznyelvben kialakult egy szlenges változata, mégpedig a „Derkó”. Ez sokkal többet jelent annál, mint amikor azt mondjuk, hogy isi vagy suli, matek vagy töri, fincsi vagy Balcsi, hiszen a művészeti díjaknak nem szokás becenevet adni; főként nem olyan módon, hogy személynévből vezetjük őket le. Az Oscar-díjból tudtommal nem lett „Oszi”, a Munkácsy-díjból nem lett „Muncsi”, s a Kossuth-díjból sem lett „Kosi”, ezzel szemben a Derkovitsból lett „Derkó”, amely ennél fogva önmagában is egy olyan patinás márkanév, amely hozzátartozik a II. világháború utáni magyar történelemhez.

Fotó: Andorka Tímea
Ez mindenképpen fontos történeti aspektus, ám nem az egyedüli. Sokkal lényegesebb, hogy a Derkovits Gyula-ösztöndíj nem nőtte ki névadójának a fogalmi holdudvarát, mint például a Munkácsy-díj. Derkovits a 20. század meghatározó képzőművésze volt, akinek munkásságát minden bizonnyal nem kezdte ki túlságosan az idő, bár az utóbbi évtizedekben alig foglalkozott vele valaki, és hát a róla elnevezett nagykörúti Derkovits Szalon is rég megszűnt. Viszont épp a jövő héten nyílik a Nemzeti Galériában a Derkovits és kora című revival kiállítás, amely alátámasztani hivatott a művész pozitív megítélését. Így hát minden tekintetben lefedhető általa egy képzőművészeti ösztöndíj, még 2014-ben is. Munkácsyval már más a helyzet, hiszen a neve által fémjelzett díjat ma már például megkapják intermédiás alkotók is, vagyis olyan művészek, akik nem festők. Ilyen értelemben tehát Derkovits hiteles, Munkácsy viszont nem az, hiszen ez utóbbi nem tudja átfedni a kortárs képzőművészet fogalmát, amit a nevével kívánnak fémjelezni. De mit szólna maga Munkácsy is, ha tudomására juthatna, hogy a nevével címkézett díjat megkaphatja mindenféle vizuális művész, akinek viszont cseppet sem szívügye a festészet? Kényelmetlen, már-már kínos helyzet, melyet a felső instanciákon is illene átgondolni, de – mint tapasztaljuk – az érdemi változtatások általában túl sok időt vesznek igénybe. Másrészt, maradjunk csak a „Derkónál”.

Fotó: Andorka Tímea
A hat évtizedes, patinás ösztöndíjat eredetileg szociális indíttatásból hozták létre, hogy anyagi forrást teremtsenek a munka- és pénzhiányban élő művészeknek. Akkoriban ez nem volt szégyen. Az is érdekes, hogy az ösztöndíjat alig két évtizeddel a művész halála után alapították, mielőtt meggyőződhettek volna munkásságának időt állóságáról. Az elsődleges szempont kezdetben tehát a pályázó egzisztenciális helyzete volt, mindenek felett a szegényebb sorsúak számíthattak a havi ösztökélésre. Mára ez az álláspont érvényességét vesztette, a zsűrizéseken időnként el is hangzik, hogy az ösztöndíj nem megélhetési segély, kizárólag a minőség a mérvadó, hiszen a grémium tagjai nem nézhetnek bele senkinek a pénztárcájába.

Fotó: Andorka Tímea
A díjazás másrészt meglehetősen összetett feladatot ró az értékelő bizottság tagjaira, hiszen egyre nehezebb követni a növekvő tömegesség következtében folyamatosan duzzadó színteret, melyet a képzőművész utánpótlás jelent. Itt pedig egy újabb problémával állunk szemben, melyet a felsőfokú művészképzés expanziója generál: évről-évre több és több diplomás ifjú művész kerül ki a tanintézetekből, ezért országos szinten is fokozódó „káder” túltermelés figyelhető meg, ha szabad így fogalmaznom. Mit kezdjen, mit kezdhet egy kis ország a szaporodó művészeivel, hogyan tudja őket eltartani? A kérdés felettébb indokolt, a téma pedig nem kizárólag Magyarország viszonylatában időszerű. A miénkénél jóval fejlettebb és terebélyesebb oktatói hálózattal rendelkező országokban – Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban – ezek a gondok úgyszintén hatványozottan megmutatkoznak: a művészeti végzettségűek kezdenek feleslegessé válni, mert betömődnek előttük az egzisztenciális lehetőségek, nem képes őket befogadni a rendszer természetes felszívó ereje. Annak ellenére, hogy a három említett országnak erős gazdasága, ennél fogva fejlett műtárgykereskedelme van.

Fotó: Andorka Tímea
Ha ebből a perspektívából szemléljük a dolgokat, a jövő nem túl kecsegtető egy fiatal alkotó számára, legyen az képzőművész vagy fotográfus. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen szövevényes a mai művészeti rendszer, mennyire átláthatatlan az érrendszere, mennyire összebogozott az ideológiája, miféle érdekkapcsolatok mozgatják. Egy örvendetes dolog azonban láttamozható, itt helyben is, mégpedig mindennél a legfontosabb: a művészi kifejezés szabadsága tényként létezik. A „Derkót” és az 1991-ben alapított Pécsi József-ösztöndíjat ennek a vetületében is vizsgálhatjuk, és bizonyosak lehetünk benne: ezen a vizsgán nem buknak el. Nincs egyéb elvárás a kitüntetettek számára azon felül, mint hogy minőséget kell teremteni, az önmagában vett, minden külső körülménytől mentes minőséget kell megalkotni. Ami érvényes „Derkón” belül és „Derkón” kívül is.

Fotó: Andorka Tímea
Elhangzott a derkó.pécsi.2014 című kiállítás megnyitóján a Műcsarnokban, 2014. március 30-án.

Fotó: Andorka Tímea

Fotó: Andorka Tímea

Fotó: Andorka Tímea

Finisben a kiállítás építése

Lassan célegyenesbe ér az ösztöndíjasok kiállításának installálása. Már csak 2-őt kell aludni, és vasárnap délután 16 órakor megnyílik a kiállítás.

_DSC2163

_DSC2169

_DSC2191

Több mint 100 műalkotás: 26 Derkós képzőművész (a mintegy 160 idei pályázóból), 9 Pécsi József-ösztöndíjas fotós munkája lesz látható 2300 m2-en, 12 teremben április 27-ig.

_DSC2204

 

_DSC2210

A derkó.pécsi.2014  című kiállítás megnyitójának időpontja változatlanul 2014. március 30. vasárnap, 16 óra. A megnyitó esemény nyilvános, mindenkit szeretettel várunk!

_DSC2185

Fotó: Andorka Tímea

A Pécsi-ösztöndíjasok is bemutatkoznak a kiállításon

A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991 óta évenként megpályázható, egy évre kiosztott díj fotóművészek számára. Nevét Pécsi József (1889-1956) fotóművészről, fényképészeti szakíróról kapta. Idén – rendhagyó módon – a Műcsarnokban a másod- és harmadéves díjazottak a derkó. pécsi.2014 című kiállításunkon is szerepelnek beszámoló munkáikkal.

Bartha Máté

Bartha Máté: Common Nature


Hajdú D. András

Hajdú D. András: A fal, amit kerítésnek hívunk, 2011-2013


Pályi Zsófia

Pályi Zsófia: Magyar tenger, 2013


Péter Ildikó

Péter Ildikó: Határok


Stiller Ákos

Stiller Ákos: Puszta, 2013

Kiállításhoz kapcsolódó programok

2014. április 4., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: Borsos János

2014. április 5., szombat 10-18 óra / Fordított nap / MINDEN ÉVBEN EGYSZER átveszik a gyerekek a Műcsarnokot!

2014. április 10., csütörtök 18 óra / Oroszlános Udvar estek / “Minden bűn oka a tudatlanság” (Buddha) / A költészet napja Víg Mihállyal / Beszélgetőtárs: Péntek Orsolya

2014. április 11., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: Szvet Tamás

2014. április 12., szombat 16 óra / Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíjasok prezentációi és beszélgetés az előadóteremben

2014. április 18., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: GRUPPO TÖKMAG

2014. április 24., csütörtök 18 óra / Ösztöndíjas tér / Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjasok / Kerekasztal-beszélgetés és felolvasás / Moderátor: Péczely Dóra

2014. április 25., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: Szanyi Borbála

2014. április 26., szombat 13 és 16 óra / derkó.pécsi.2014 finisszázs / 13:00: Konzultáció a Derkovits-ösztöndíj kuratóriumi tagjaival / 16:00: Kukorelly Endre rendhagyó tárlatvezetése

A programok részletes leírása itt található: Derko2014_programok_A4

Begyűjtés, kuratórium

A Derkovits-ösztöndíj kuratóriuma idén 160 beérkezett pályázatot bírált el, és a 26 ösztöndíjas helyből 10 képzőművész kapta meg frissen az ösztöndíjat (8-8 másod- illetve harmadéves ösztöndíjas van, a korábbi ösztöndíjasok közül öten nem kapták meg újra). A pályamunkák begyűjtése, a kuratóriumi ülések a Műcsarnokban zajlottak március 3–7. között.

A kuratóriumi tagok: Bán András művészettörténész, Baráz Tamás szobrászművész, Készman József művészettörténész, Konkoly Gyula festőművész, Somorjai Kiss Tibor grafikusművész, Szabó Ádám szobrászművész, Szegedy-Maszák Zoltán képzőművész, dr. Szepes Lászlóné művészettörténész, Szombathy Bálint képzőművész, Karas Dávid (az FKSE képviseletében).

A Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló kiállítását hagyományosan az Ernst Múzeumban rendezték meg. Tavaly először a Műcsarnok adott otthont az eseménynek, „Derkovits – most” címmel, immár megváltozott koncepcióval: a hangsúly a beszámoló kiállításról a díjazottak munkásságának bemutatására helyeződött át. Enteriőrképek a tavalyi kiállításról:

050

A pályamunkák begyűjtési helyszíne tavaly az Olof Palme Ház volt:

Pályázati felhívás

 a 2014. évi Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (továbbiakban: MANK) pályázatot hirdet fiatal, alkotó képzőművészek számára a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíj célja

Az ösztöndíj célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint összetett támogatási rendszerrel kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Pályázhatnak

Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan fiatal képzőművész (festő-, grafikus-, szobrász- és intermédia művész), aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni.

Új pályázóként az 1979. január 1. után születettek, korábbi ösztöndíjasok közül (akik még nem töltötték ki a három év ösztöndíjas időtartamot) az 1977. január 1. után születettek pályázhatnak.

Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki 2014-ben központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (DLA-ösztöndíj, NKA alkotói támogatása, stb.) részesül.

Ösztöndíjban részesülhet évente:

legfeljebb 26 fő.

Az ösztöndíj időtartama:

12 hónap (2014. január 01. napjától 2014. december 31. napjáig)

 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

a 2014. évi Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK) pályázatot hirdet fiatal, alkotó fotográfusok részére a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíj célja

Az ösztöndíj célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Pályázhatnak

Új pályázóknál az 1979. január 1. után születettek, korábbi ösztöndíjasoknál (akik még nem töltötték ki a 3 ösztöndíjas intervallumot) az 1977. január 1. után születettek.

Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki 2014-ban központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (a DLA-ösztöndíj, az NKA alkotói támogatása, stb.) részesül.

Ösztöndíjban részesülhet évente:

legfeljebb 10 fő.

Az ösztöndíj időtartama:

12 hónap (2014. január 01. napjától 2014. december 31. napjáig)

Az ösztöndíj összege

Bruttó 100.000 Ft/hó

Az ösztöndíj az SZJA törvény alapján nem minősül adómentes jövedelemnek, ennek megfelelően a hatályos jogszabályi előírások szerinti számfejtést és a közterhek levonását követően megállapított nettó összegben kerül kifizetésre.

A pályázati felhívások teljes szövege a www.alkotomuveszet.hu oldalon található.

A 2014-es ösztöndíjat elnyert képző- és fotóművészek névsora

 

Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj

I. ösztöndíjas időszak

Felsman István / Hajas Katinka / Kalicka Patrícia / Karsai Dániel / Keller Diána / Kovács Budha Tamás / Martin Henrik / Pintér Dia / Rabóczki Judit / Tranker Kata

II. ösztöndíjas időszak

Antal Balázs / Balázs József Tamás / Brückner János / Csató József / Koós Gábor / Szabó Ákos / Szanyi Borbála / Szvet Tamás

III. ösztöndíjas időszak

Blahó Borbála / Borsos János / Kerezsi Nemere / Korcsmár Eszter / László Gergely / Németh Marcell / Rolik Ádám / Soós Katalin

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj

I. ösztöndíjas időszak

Alpern Bernadett Anna / Illés Katalin / Páhi-Fekete Noémi

II. ösztöndíjas időszak

Biró Eszter / Szombat Éva

III. ösztöndíjas időszak

Ember Sári / Kasza Gábor / Pályi Zsófia / Péter Ildikó / Stiller Ákos

derkó.pécsi.2014

Derkovits Gyula képzőművészeti és Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok kiállítása a Műcsarnokban

2014. március 30. – április 27.

Tavaly is volt, idén is lesz!… A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal képzőművész generációk meghatározó állami támogatása. A pályaművek begyűjtésének, valamint a pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne, a beszámoló kiállítások megvalósítója hagyományosan a Műcsarnok.  Az elmúlt években megváltozott az ösztöndíjasok munkáinak bemutatása: a korábbi beszámoló kiállítások helyett az adott év (2014) ösztöndíjasainak tevékenységét reprezentáló tárlat nyújt betekintést a fiatal alkotók munkásságába. Idén a kiállítás a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesülők bemutatásával is kiegészül.

Az esemény a hazai művészeti élet egyik jelentős kortárs művészeti kiállítóhelyén lehetővé teszi az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatását, és hozzájárul a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések széles körű megismertetéséhez. Az ösztöndíjasok kiállítását kísérő programok sorában többek között a MANK által bonyolított más művészeti pályázatok ösztöndíjasai, illetve azok munkái/alkotásai is megjelennek.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Műcsarnok egy blogot indít, ahol információkat szerezhettek a kiállításról, az ösztöndíjasokról, a kuratóriumi tagok véleményéről és  programokról – videointerjúk, képriportok formájában. De a múltba is visszatekintünk: hogyan alakult a jövőre 60 éves “Derkó” története? A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj múltját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakos hallgatói kutatják hétről hétre, de vendégbloggerek is posztolnak majd arról, hogy mit gondolnak az idei kiállításról.