derkó.pécsi.2014

Derkovits Gyula képzőművészeti és Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok kiállítása a Műcsarnokban

2014. március 30. – április 27.

Tavaly is volt, idén is lesz!… A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal képzőművész generációk meghatározó állami támogatása. A pályaművek begyűjtésének, valamint a pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne, a beszámoló kiállítások megvalósítója hagyományosan a Műcsarnok.  Az elmúlt években megváltozott az ösztöndíjasok munkáinak bemutatása: a korábbi beszámoló kiállítások helyett az adott év (2014) ösztöndíjasainak tevékenységét reprezentáló tárlat nyújt betekintést a fiatal alkotók munkásságába. Idén a kiállítás a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesülők bemutatásával is kiegészül.

Az esemény a hazai művészeti élet egyik jelentős kortárs művészeti kiállítóhelyén lehetővé teszi az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatását, és hozzájárul a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések széles körű megismertetéséhez. Az ösztöndíjasok kiállítását kísérő programok sorában többek között a MANK által bonyolított más művészeti pályázatok ösztöndíjasai, illetve azok munkái/alkotásai is megjelennek.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Műcsarnok egy blogot indít, ahol információkat szerezhettek a kiállításról, az ösztöndíjasokról, a kuratóriumi tagok véleményéről és  programokról – videointerjúk, képriportok formájában. De a múltba is visszatekintünk: hogyan alakult a jövőre 60 éves “Derkó” története? A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj múltját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakos hallgatói kutatják hétről hétre, de vendégbloggerek is posztolnak majd arról, hogy mit gondolnak az idei kiállításról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.