„A játék és az alkotás folyamata nem áll egymástól távol” / Interjú Felsmann István első évfolyamos Derkovits-ösztöndíjassal

Fehér konstruktivista

Fehér konstruktivista

Miért pályáztál a Derkovits-ösztöndíjra és mit tervezel a támogatott időszakban?

A diploma után nagyon jól jönnek az olyan ösztöndíjak, mint például a Derkovits. A támogatott időszakban folytatom a munkámat, terveket szövök, majd meglátjuk, mi sül ki belőle. Nagyon örülök az ösztöndíjnak, sok erőt és inspirációt ad a továbbiakhoz.

kórház 2010 copykicsi

Kórház, 2010

 2009 óta készítesz legókockákból jellegzetes „táblaképeket”. A derkó.pécsi.2014 című kiállításon is bemutatsz belőlük néhányat, melyekről elmondható, hogy építenek a képzőművészeti hagyományra (képarchitektúra-parafrázisok), ugyanakkor a médiakritikus szándék is tetten érhető bennük. Hogyan találtál erre a „technikára”?

Az egyetemi évek alatt több szakra is áthallgattam és általában azt a tapasztaltam, hogy minden szaknak megvannak a bevett médiumai. Úgy gondolom azonban, hogy egy bizonyos médiumnak csak a saját technikai lehetőségein és keretein belül mozoghatunk, gondolkozhatunk. Mivel engem egyaránt érdekel a fotó, a festészet, a szobrászat és a média művészet, egy olyan formai megoldást próbáltam keresni, amelynek technikai lehetőségei egyrészről még homályosak előttem, így felfedezhetem azokat, másrészről keveredhetnek benne a különböző médiumok. Szerintem a játék és az alkotás folyamata nem áll egymástól távol. Nagyon szeretek ezzel az anyaggal dolgozni, mert felébreszti bennem a gyerekkori játszadozás örömét, ami persze keveredik most már az alkotói szándékkal is.

Füzet 2019kicsi

Füzet, 2009

Nemcsak a legótáblákat hoztad a kiállításra, hanem a „napi rajzaidat” is láthatjuk. Miért fontosak ezek, milyen funkciót töltenek be az alkotásban?

A felvételi előkészítőkön mindig rajzolni kellett, ez persze rendre megutáltatta velem az egészet. Az egyetemi évek első felében a rajz egy teljesen szürke alapstúdiumként élt bennem. Aztán a diploma évében újra felfedeztem a rajzolást magamnak. Ennek egyik oka talán az lehetett, hogy kezdtem megnyugodni, és már nem éreztem azt, hogy a rajz túl általános lenne ahhoz, hogy használjam. Általában is szeretem az egyszerű megközelítéseket, mert rendszerint nagyon elegáns megoldásokhoz vezetnek, és mindig van bennük egy kis pimaszság is, legyen szó fizikáról, matematikáról vagy művészetről. Ez a projekt, akárcsak a legó, egymásra épül, és fontos eleme a mennyiség, mivel napról-napra gyarapszik, és együtt alkot egészet. Terveim szerint életem utolsó napjáig fogom csinálni, és kíváncsian várom az utolsó rajzot.

DSC_3080 copy

Napi rajzok, 2013-14 (részlet)

Kiállításra készülsz a közeljövőben?

Igen. Egyrészt most levelezek a NASA-val, mert szeretném, hogy az egyik képemet Föld körüli pályára állítsák. Ennek pontos időpontja még nem tisztázott. Másrészt készülök egy önálló kiállításra, de ennek részletei is bizonytalanok még.

DSC_3091

Napi rajzok, 2013-14 (részlet)

fiatal hölgy portréjakicsi

Fiatal hölgy portréja, 2014 (részlet)

Top 6 mű / A Flash Art Hungary Blog és a derkó.pécsi.2014 blog közös posztja

Vendégblogger: Rieder Gábor

_MG_4615r.jpg

Megkerestük a hat legerősebb, nagyon friss, még meleg műalkotást, amit a kortárs magyar színtér fiatal nemzedéke megszült nekünk. Segítségünkre volt a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása, az a fórum, ahol a szakmai zsűri által kirostált legjobbak bemutathatják műveiket – a Műcsarnok tágas termeiben. A „Derkó” két-három évtizede elég pontos barométere a kortárs magyar képzőművészetnek, jelzi, hogy kik a helyi nyersanyagból és hagyományokból dolgozó, de a nemzetköziség felé kacsingató hazai színtér aktuális reménységei.

Kiválasztottuk a hat legjobb, vadonatúj alkotást, egy kis iránytűként, hogy mindenki el tudjon igazodni a kortárs művészet hazai dzsungelében. Következzék a top 6!

≡ Kezdjük a sort mindjárt az elegánsan rendezett kiállítás legbrutálisabb alkotásával, Karsai Dániel szobrával. Az amúgy remek fiatal festő most szivacsdarabokból celluxozott össze egy michelangelói izmokat ficegtető férfitorzót. A szemétből épített trash akt szopja a hüvelykujját, ugrásra készen, sunyi indulatokat és agresszióhullámokat generálva.

_MG_4614r.jpg

A képzeletbeli dobogóra felkívánkozott még a legós táblaképeiről jól ismert Felsmann István is. Most nem a szórakoztató képecskéi, hanem a rongyos szőnyegen felállított mini zenekara miatt. Ázsiai cuki-faktorral támadó installáció, meditatív derűvel felspriccelve: a kínai éttermek integető szerencsecicái pengetik unott egykedvűséggel a gitárhúrokat és a cint. Szerzetesi monotónia és rock&roll.

Felsmann.gif

A harmadik helyezést Blahó Borbálának osztottuk. Épületfantáziái is csinosak, de a lágyan csilingelő installációja előtt muszáj megállni: apró, fabrikált ringlispilen megy körbe két lovacska, rávetítve egy zöldellő park, feketével rajzolva ki a forgó szerkezet árnyékát a falon. Költői és melankolikus.

_MG_4550r.jpg

És itt még nincs vége. Martin Henriknek se tudtunk ellenállni. A szobrász évek óta építi űrbeli fake-gyűjteményét. Nehezen tudtunk dönteni a márványból kifaragott medveállatka és a meteorral agyoncsapott kazettás magnó között. Mivel az egész érezhetően egy gondolatkör része (a többi kiállított művével együtt), inkább nem is szedtük őket darabjaikra.

_MG_4495r.jpgMartin.gif

Pintér Dia intelligens kis táblakép-sorozata is felkívánkozott a listánkra. Semmi extra: apró képek, ezüst fólia, pár papírcsík. Érzékeny és trendi félabsztrakt félkollázsok.

Pintér D.gif

Tranker Katát nem kell bemutatni. Mindig magabiztosan hozza ugyanazt a színvonalat. Ollóval vagdosott papírok, falécek, talált fotók, egy kis föld, üvegcsék, kopott gerincű könyvek. Tranker okos installációkat épít, üdítően magabiztos kézzel. Nála sem könnyű egymástól különválasztani az egyes műveket, mert egy egységgé folynak össze.

_MG_4644r.jpg_MG_4645r.jpg

A fotókat megbízható képszállítónk, Erdei Gábor (Art Detektor) készítette. A Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása 2014. április 27-éig látható a Műcsarnokban, a Pécsi József-ösztöndíjasok anyagával együtt.
© Flash Art Hungary / Erdei Gábor

Interjú Martin Henrikkel

Az idén először Derkovits-ösztöndíjas Martin Henrik festő szakon végzett, mégis jellemzően kőanyag és virtuális képalkotó technikákat egyesítve születnek meg valami távoli világ objektjeire hasonlító szobrai. A kiállításon olyan anyagot mutat be, amely jól tükrözi az űrkutatás iránti érdeklődését, illetve az örökkévalóság-érzés megragadására vonatkozó szándékait. A művek hátteréről a derkó.pécsi.2014 című kiállítás kapcsán kérdeztük.

Már a 2003-as évek környékén festett olaj-vászon képeidben is az űrrel, űrkutatással foglalkozol. Hogyan találtál erre a témára és miért ennyire fontos ez neked?

Csak egyszerű vonzódásról van szó, nem volt határvonal vagy valamiféle felismerés. Szerintem ez olyan téma, amiben mindenki talál valami érdekeset, hiszen valami olyat ismerünk fel benne, amiről igazából keveset tudunk. Igen, az egész azokkal a festményekkel kezdődött. A diplomamunkám konkrét élményből indult: a halojelenségből (a Nap vagy Hold körül kialakuló optikai jelenségből) láttam egy nagyon szép példát. Azokat a képeket úgy festettem, hogy nagyon sok hígítót használtam, és úgy akartam kialakítani ezeket a kráteres felületeket, a holdfelszínt, hogy minél kevesebbet kelljen belenyúlni, úgy szerettem volna, hogy ne látszódjon, hogy történt.

Aszteroida 03, 2011

Aszteroida 03, 2011

Fotókat használsz?

Igen, Nasa-fotókat használok, de nem követem le teljes egészében.

Tág spektrumban alkotsz technika tekintetében. A „Holdnövényt” például le is festetted és egy szoborváltozata is van. Miért fontos, hogy különböző módon körüljárj egy dolgot?

Amikor megfestettem, elkezdett izgatni, hogy 3D-ben milyen lehetne. Eredetileg úgy képzeltem el, hogy majd ólomból öntöm ki, vagy ezüstből, de másfél millió forint lett volna, így ezt elvetettem. De nem is volt meg a technikai felkészültségem hozzá, hogy megcsináljam, ezért halasztódott ez a dolog. Aztán kaptam egy gránitdarabot. Ami érdekelt, azt ahhoz tudnám hasonlítani, hogy a Hold mindig felénk néz, és vajon milyen lehet a másik oldala – sok legenda született erről. Egyébként olvasmányokból sok inspirációt merítek. Fontos élmény volt számomra például Su La Ce Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában című műve. A könyvben mindig kérdezgetik a szerzetesek, hogy a csannak mi lényege, hogy kell elképzelni. Erre azt a választ kapják, hogy amiket már megválaszoltak, azt felesleges újra megválaszolni. Azokkal a kérdésekkel érdemes foglalkozni, amit még nem tettek fel. Ez nekem hasonlít a sötétben tapogatózáshoz.

Holdnövény, olaj, fa, 2003 Holdnövény, gránit, 2012-13

Holdnövény, olaj, fa, 2003
Holdnövény, gránit, 2012-13

Említetted, hogy korábban nem voltál a birtokában olyan szobrászati technikáknak, amikre szükséged lett volna. Hogyan zajlott ezeknek az elsajátítása?

A Képzőművészeti Egyetemen elsőévesként mesterem, Szabados Árpád mondta, hogy menjek át a kőfaragó műhelybe. Ott voltam egy hónapig, aztán volt egy hosszú szünet. Autodidakta módon próbáltam megtanulni, rengeteg munka volt benne, menet közben éreztem rá. Körülbelül most egy éve dolgozok kőszobrász-segédként. Mindig el tudom dönteni, mik a határaim, mi az, amit meg tudok csinálni.

Objekt 02, 2012

Objekt 02, 2012

Itt inkább tudományosságról vagy áltudományosságról van szó? A munkádat megelőzik esetleg tudományosabb igényű kutatások?

Mindkettő jelen van, mert egyfajta iróniával próbálok a felé fordulni, hogy nem kell elhinni mindent, amit a médiától kapunk. De ugyanakkor vannak olyan munkáim, amelyben picit megjelenik a tudományosság, de igazából értelmetlen módon. Konkrétabban: van két objektem, amihez találtam tárgyakat, azaz kőhulladékot. Azt éreztem, hogy mindenképpen össze kell rakjam őket, de úgy, hogy funkciója is legyen. És akkor beleraktam egy lencsét meg 3D képet használtam, ami a régi, fekete-zöld komputerképekre emlékeztet.

Objekt 01, 2012

Objekt 01, 2012

A munkatervedben is szobrászati munkákat szeretnél megvalósítani.

2010-ben kezdtem el igazából kővel dolgozni. Akkor azt éreztem, hogy azt csinálom, amit kell. Ami most látható, az mind kisplasztika, de szeretném kipróbálni nagyobb méretben. Bazaltból szeretném megcsinálni, mert fekete gránitra nem futja. Kültéri munkát is szeretnék létrehozni – ez nagyon fontos. Bár a technikai implantátumok továbbra is érdekelnek, a kültéri dolgok miatt szeretném ezeket elhagyni az alkotásaimban.

Megnyílt a derkó.pécsi.2014

Fotó: Andorka Tímea

Szombathy Bálint multimediális művész nyitotta meg a kiállítást. Az alábbiakban a megnyitón elhangzott beszédét olvashatjátok.

A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj az egyik legrégibb magyar művészeti intézmény, hiszen 2015-ben lesz hatvan esztendős. Népszerűségét nem csak az bizonyítja, hogy közel másfél százan pályázzák meg évente, hanem az is, hogy elnevezésének a populáris köznyelvben kialakult egy szlenges változata, mégpedig a „Derkó”. Ez sokkal többet jelent annál, mint amikor azt mondjuk, hogy isi vagy suli, matek vagy töri, fincsi vagy Balcsi, hiszen a művészeti díjaknak nem szokás becenevet adni; főként nem olyan módon, hogy személynévből vezetjük őket le. Az Oscar-díjból tudtommal nem lett „Oszi”, a Munkácsy-díjból nem lett „Muncsi”, s a Kossuth-díjból sem lett „Kosi”, ezzel szemben a Derkovitsból lett „Derkó”, amely ennél fogva önmagában is egy olyan patinás márkanév, amely hozzátartozik a II. világháború utáni magyar történelemhez.

Fotó: Andorka Tímea
Ez mindenképpen fontos történeti aspektus, ám nem az egyedüli. Sokkal lényegesebb, hogy a Derkovits Gyula-ösztöndíj nem nőtte ki névadójának a fogalmi holdudvarát, mint például a Munkácsy-díj. Derkovits a 20. század meghatározó képzőművésze volt, akinek munkásságát minden bizonnyal nem kezdte ki túlságosan az idő, bár az utóbbi évtizedekben alig foglalkozott vele valaki, és hát a róla elnevezett nagykörúti Derkovits Szalon is rég megszűnt. Viszont épp a jövő héten nyílik a Nemzeti Galériában a Derkovits és kora című revival kiállítás, amely alátámasztani hivatott a művész pozitív megítélését. Így hát minden tekintetben lefedhető általa egy képzőművészeti ösztöndíj, még 2014-ben is. Munkácsyval már más a helyzet, hiszen a neve által fémjelzett díjat ma már például megkapják intermédiás alkotók is, vagyis olyan művészek, akik nem festők. Ilyen értelemben tehát Derkovits hiteles, Munkácsy viszont nem az, hiszen ez utóbbi nem tudja átfedni a kortárs képzőművészet fogalmát, amit a nevével kívánnak fémjelezni. De mit szólna maga Munkácsy is, ha tudomására juthatna, hogy a nevével címkézett díjat megkaphatja mindenféle vizuális művész, akinek viszont cseppet sem szívügye a festészet? Kényelmetlen, már-már kínos helyzet, melyet a felső instanciákon is illene átgondolni, de – mint tapasztaljuk – az érdemi változtatások általában túl sok időt vesznek igénybe. Másrészt, maradjunk csak a „Derkónál”.

Fotó: Andorka Tímea
A hat évtizedes, patinás ösztöndíjat eredetileg szociális indíttatásból hozták létre, hogy anyagi forrást teremtsenek a munka- és pénzhiányban élő művészeknek. Akkoriban ez nem volt szégyen. Az is érdekes, hogy az ösztöndíjat alig két évtizeddel a művész halála után alapították, mielőtt meggyőződhettek volna munkásságának időt állóságáról. Az elsődleges szempont kezdetben tehát a pályázó egzisztenciális helyzete volt, mindenek felett a szegényebb sorsúak számíthattak a havi ösztökélésre. Mára ez az álláspont érvényességét vesztette, a zsűrizéseken időnként el is hangzik, hogy az ösztöndíj nem megélhetési segély, kizárólag a minőség a mérvadó, hiszen a grémium tagjai nem nézhetnek bele senkinek a pénztárcájába.

Fotó: Andorka Tímea
A díjazás másrészt meglehetősen összetett feladatot ró az értékelő bizottság tagjaira, hiszen egyre nehezebb követni a növekvő tömegesség következtében folyamatosan duzzadó színteret, melyet a képzőművész utánpótlás jelent. Itt pedig egy újabb problémával állunk szemben, melyet a felsőfokú művészképzés expanziója generál: évről-évre több és több diplomás ifjú művész kerül ki a tanintézetekből, ezért országos szinten is fokozódó „káder” túltermelés figyelhető meg, ha szabad így fogalmaznom. Mit kezdjen, mit kezdhet egy kis ország a szaporodó művészeivel, hogyan tudja őket eltartani? A kérdés felettébb indokolt, a téma pedig nem kizárólag Magyarország viszonylatában időszerű. A miénkénél jóval fejlettebb és terebélyesebb oktatói hálózattal rendelkező országokban – Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban – ezek a gondok úgyszintén hatványozottan megmutatkoznak: a művészeti végzettségűek kezdenek feleslegessé válni, mert betömődnek előttük az egzisztenciális lehetőségek, nem képes őket befogadni a rendszer természetes felszívó ereje. Annak ellenére, hogy a három említett országnak erős gazdasága, ennél fogva fejlett műtárgykereskedelme van.

Fotó: Andorka Tímea
Ha ebből a perspektívából szemléljük a dolgokat, a jövő nem túl kecsegtető egy fiatal alkotó számára, legyen az képzőművész vagy fotográfus. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen szövevényes a mai művészeti rendszer, mennyire átláthatatlan az érrendszere, mennyire összebogozott az ideológiája, miféle érdekkapcsolatok mozgatják. Egy örvendetes dolog azonban láttamozható, itt helyben is, mégpedig mindennél a legfontosabb: a művészi kifejezés szabadsága tényként létezik. A „Derkót” és az 1991-ben alapított Pécsi József-ösztöndíjat ennek a vetületében is vizsgálhatjuk, és bizonyosak lehetünk benne: ezen a vizsgán nem buknak el. Nincs egyéb elvárás a kitüntetettek számára azon felül, mint hogy minőséget kell teremteni, az önmagában vett, minden külső körülménytől mentes minőséget kell megalkotni. Ami érvényes „Derkón” belül és „Derkón” kívül is.

Fotó: Andorka Tímea
Elhangzott a derkó.pécsi.2014 című kiállítás megnyitóján a Műcsarnokban, 2014. március 30-án.

Fotó: Andorka Tímea

Fotó: Andorka Tímea

Fotó: Andorka Tímea