Top 6 mű / A Flash Art Hungary Blog és a derkó.pécsi.2014 blog közös posztja

Vendégblogger: Rieder Gábor

_MG_4615r.jpg

Megkerestük a hat legerősebb, nagyon friss, még meleg műalkotást, amit a kortárs magyar színtér fiatal nemzedéke megszült nekünk. Segítségünkre volt a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása, az a fórum, ahol a szakmai zsűri által kirostált legjobbak bemutathatják műveiket – a Műcsarnok tágas termeiben. A „Derkó” két-három évtizede elég pontos barométere a kortárs magyar képzőművészetnek, jelzi, hogy kik a helyi nyersanyagból és hagyományokból dolgozó, de a nemzetköziség felé kacsingató hazai színtér aktuális reménységei.

Kiválasztottuk a hat legjobb, vadonatúj alkotást, egy kis iránytűként, hogy mindenki el tudjon igazodni a kortárs művészet hazai dzsungelében. Következzék a top 6!

≡ Kezdjük a sort mindjárt az elegánsan rendezett kiállítás legbrutálisabb alkotásával, Karsai Dániel szobrával. Az amúgy remek fiatal festő most szivacsdarabokból celluxozott össze egy michelangelói izmokat ficegtető férfitorzót. A szemétből épített trash akt szopja a hüvelykujját, ugrásra készen, sunyi indulatokat és agresszióhullámokat generálva.

_MG_4614r.jpg

A képzeletbeli dobogóra felkívánkozott még a legós táblaképeiről jól ismert Felsmann István is. Most nem a szórakoztató képecskéi, hanem a rongyos szőnyegen felállított mini zenekara miatt. Ázsiai cuki-faktorral támadó installáció, meditatív derűvel felspriccelve: a kínai éttermek integető szerencsecicái pengetik unott egykedvűséggel a gitárhúrokat és a cint. Szerzetesi monotónia és rock&roll.

Felsmann.gif

A harmadik helyezést Blahó Borbálának osztottuk. Épületfantáziái is csinosak, de a lágyan csilingelő installációja előtt muszáj megállni: apró, fabrikált ringlispilen megy körbe két lovacska, rávetítve egy zöldellő park, feketével rajzolva ki a forgó szerkezet árnyékát a falon. Költői és melankolikus.

_MG_4550r.jpg

És itt még nincs vége. Martin Henriknek se tudtunk ellenállni. A szobrász évek óta építi űrbeli fake-gyűjteményét. Nehezen tudtunk dönteni a márványból kifaragott medveállatka és a meteorral agyoncsapott kazettás magnó között. Mivel az egész érezhetően egy gondolatkör része (a többi kiállított művével együtt), inkább nem is szedtük őket darabjaikra.

_MG_4495r.jpgMartin.gif

Pintér Dia intelligens kis táblakép-sorozata is felkívánkozott a listánkra. Semmi extra: apró képek, ezüst fólia, pár papírcsík. Érzékeny és trendi félabsztrakt félkollázsok.

Pintér D.gif

Tranker Katát nem kell bemutatni. Mindig magabiztosan hozza ugyanazt a színvonalat. Ollóval vagdosott papírok, falécek, talált fotók, egy kis föld, üvegcsék, kopott gerincű könyvek. Tranker okos installációkat épít, üdítően magabiztos kézzel. Nála sem könnyű egymástól különválasztani az egyes műveket, mert egy egységgé folynak össze.

_MG_4644r.jpg_MG_4645r.jpg

A fotókat megbízható képszállítónk, Erdei Gábor (Art Detektor) készítette. A Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása 2014. április 27-éig látható a Műcsarnokban, a Pécsi József-ösztöndíjasok anyagával együtt.
© Flash Art Hungary / Erdei Gábor

Megnyílt a derkó.pécsi.2014

Fotó: Andorka Tímea

Szombathy Bálint multimediális művész nyitotta meg a kiállítást. Az alábbiakban a megnyitón elhangzott beszédét olvashatjátok.

A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj az egyik legrégibb magyar művészeti intézmény, hiszen 2015-ben lesz hatvan esztendős. Népszerűségét nem csak az bizonyítja, hogy közel másfél százan pályázzák meg évente, hanem az is, hogy elnevezésének a populáris köznyelvben kialakult egy szlenges változata, mégpedig a „Derkó”. Ez sokkal többet jelent annál, mint amikor azt mondjuk, hogy isi vagy suli, matek vagy töri, fincsi vagy Balcsi, hiszen a művészeti díjaknak nem szokás becenevet adni; főként nem olyan módon, hogy személynévből vezetjük őket le. Az Oscar-díjból tudtommal nem lett „Oszi”, a Munkácsy-díjból nem lett „Muncsi”, s a Kossuth-díjból sem lett „Kosi”, ezzel szemben a Derkovitsból lett „Derkó”, amely ennél fogva önmagában is egy olyan patinás márkanév, amely hozzátartozik a II. világháború utáni magyar történelemhez.

Fotó: Andorka Tímea
Ez mindenképpen fontos történeti aspektus, ám nem az egyedüli. Sokkal lényegesebb, hogy a Derkovits Gyula-ösztöndíj nem nőtte ki névadójának a fogalmi holdudvarát, mint például a Munkácsy-díj. Derkovits a 20. század meghatározó képzőművésze volt, akinek munkásságát minden bizonnyal nem kezdte ki túlságosan az idő, bár az utóbbi évtizedekben alig foglalkozott vele valaki, és hát a róla elnevezett nagykörúti Derkovits Szalon is rég megszűnt. Viszont épp a jövő héten nyílik a Nemzeti Galériában a Derkovits és kora című revival kiállítás, amely alátámasztani hivatott a művész pozitív megítélését. Így hát minden tekintetben lefedhető általa egy képzőművészeti ösztöndíj, még 2014-ben is. Munkácsyval már más a helyzet, hiszen a neve által fémjelzett díjat ma már például megkapják intermédiás alkotók is, vagyis olyan művészek, akik nem festők. Ilyen értelemben tehát Derkovits hiteles, Munkácsy viszont nem az, hiszen ez utóbbi nem tudja átfedni a kortárs képzőművészet fogalmát, amit a nevével kívánnak fémjelezni. De mit szólna maga Munkácsy is, ha tudomására juthatna, hogy a nevével címkézett díjat megkaphatja mindenféle vizuális művész, akinek viszont cseppet sem szívügye a festészet? Kényelmetlen, már-már kínos helyzet, melyet a felső instanciákon is illene átgondolni, de – mint tapasztaljuk – az érdemi változtatások általában túl sok időt vesznek igénybe. Másrészt, maradjunk csak a „Derkónál”.

Fotó: Andorka Tímea
A hat évtizedes, patinás ösztöndíjat eredetileg szociális indíttatásból hozták létre, hogy anyagi forrást teremtsenek a munka- és pénzhiányban élő művészeknek. Akkoriban ez nem volt szégyen. Az is érdekes, hogy az ösztöndíjat alig két évtizeddel a művész halála után alapították, mielőtt meggyőződhettek volna munkásságának időt állóságáról. Az elsődleges szempont kezdetben tehát a pályázó egzisztenciális helyzete volt, mindenek felett a szegényebb sorsúak számíthattak a havi ösztökélésre. Mára ez az álláspont érvényességét vesztette, a zsűrizéseken időnként el is hangzik, hogy az ösztöndíj nem megélhetési segély, kizárólag a minőség a mérvadó, hiszen a grémium tagjai nem nézhetnek bele senkinek a pénztárcájába.

Fotó: Andorka Tímea
A díjazás másrészt meglehetősen összetett feladatot ró az értékelő bizottság tagjaira, hiszen egyre nehezebb követni a növekvő tömegesség következtében folyamatosan duzzadó színteret, melyet a képzőművész utánpótlás jelent. Itt pedig egy újabb problémával állunk szemben, melyet a felsőfokú művészképzés expanziója generál: évről-évre több és több diplomás ifjú művész kerül ki a tanintézetekből, ezért országos szinten is fokozódó „káder” túltermelés figyelhető meg, ha szabad így fogalmaznom. Mit kezdjen, mit kezdhet egy kis ország a szaporodó művészeivel, hogyan tudja őket eltartani? A kérdés felettébb indokolt, a téma pedig nem kizárólag Magyarország viszonylatában időszerű. A miénkénél jóval fejlettebb és terebélyesebb oktatói hálózattal rendelkező országokban – Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban – ezek a gondok úgyszintén hatványozottan megmutatkoznak: a művészeti végzettségűek kezdenek feleslegessé válni, mert betömődnek előttük az egzisztenciális lehetőségek, nem képes őket befogadni a rendszer természetes felszívó ereje. Annak ellenére, hogy a három említett országnak erős gazdasága, ennél fogva fejlett műtárgykereskedelme van.

Fotó: Andorka Tímea
Ha ebből a perspektívából szemléljük a dolgokat, a jövő nem túl kecsegtető egy fiatal alkotó számára, legyen az képzőművész vagy fotográfus. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen szövevényes a mai művészeti rendszer, mennyire átláthatatlan az érrendszere, mennyire összebogozott az ideológiája, miféle érdekkapcsolatok mozgatják. Egy örvendetes dolog azonban láttamozható, itt helyben is, mégpedig mindennél a legfontosabb: a művészi kifejezés szabadsága tényként létezik. A „Derkót” és az 1991-ben alapított Pécsi József-ösztöndíjat ennek a vetületében is vizsgálhatjuk, és bizonyosak lehetünk benne: ezen a vizsgán nem buknak el. Nincs egyéb elvárás a kitüntetettek számára azon felül, mint hogy minőséget kell teremteni, az önmagában vett, minden külső körülménytől mentes minőséget kell megalkotni. Ami érvényes „Derkón” belül és „Derkón” kívül is.

Fotó: Andorka Tímea
Elhangzott a derkó.pécsi.2014 című kiállítás megnyitóján a Műcsarnokban, 2014. március 30-án.

Fotó: Andorka Tímea

Fotó: Andorka Tímea

Fotó: Andorka Tímea

Finisben a kiállítás építése

Lassan célegyenesbe ér az ösztöndíjasok kiállításának installálása. Már csak 2-őt kell aludni, és vasárnap délután 16 órakor megnyílik a kiállítás.

_DSC2163

_DSC2169

_DSC2191

Több mint 100 műalkotás: 26 Derkós képzőművész (a mintegy 160 idei pályázóból), 9 Pécsi József-ösztöndíjas fotós munkája lesz látható 2300 m2-en, 12 teremben április 27-ig.

_DSC2204

 

_DSC2210

A derkó.pécsi.2014  című kiállítás megnyitójának időpontja változatlanul 2014. március 30. vasárnap, 16 óra. A megnyitó esemény nyilvános, mindenkit szeretettel várunk!

_DSC2185

Fotó: Andorka Tímea

A Pécsi-ösztöndíjasok is bemutatkoznak a kiállításon

A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991 óta évenként megpályázható, egy évre kiosztott díj fotóművészek számára. Nevét Pécsi József (1889-1956) fotóművészről, fényképészeti szakíróról kapta. Idén – rendhagyó módon – a Műcsarnokban a másod- és harmadéves díjazottak a derkó. pécsi.2014 című kiállításunkon is szerepelnek beszámoló munkáikkal.

Bartha Máté

Bartha Máté: Common Nature


Hajdú D. András

Hajdú D. András: A fal, amit kerítésnek hívunk, 2011-2013


Pályi Zsófia

Pályi Zsófia: Magyar tenger, 2013


Péter Ildikó

Péter Ildikó: Határok


Stiller Ákos

Stiller Ákos: Puszta, 2013