A Pécsi-ösztöndíjasok is bemutatkoznak a kiállításon

A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991 óta évenként megpályázható, egy évre kiosztott díj fotóművészek számára. Nevét Pécsi József (1889-1956) fotóművészről, fényképészeti szakíróról kapta. Idén – rendhagyó módon – a Műcsarnokban a másod- és harmadéves díjazottak a derkó. pécsi.2014 című kiállításunkon is szerepelnek beszámoló munkáikkal.

Bartha Máté

Bartha Máté: Common Nature


Hajdú D. András

Hajdú D. András: A fal, amit kerítésnek hívunk, 2011-2013


Pályi Zsófia

Pályi Zsófia: Magyar tenger, 2013


Péter Ildikó

Péter Ildikó: Határok


Stiller Ákos

Stiller Ákos: Puszta, 2013

Begyűjtés, kuratórium

A Derkovits-ösztöndíj kuratóriuma idén 160 beérkezett pályázatot bírált el, és a 26 ösztöndíjas helyből 10 képzőművész kapta meg frissen az ösztöndíjat (8-8 másod- illetve harmadéves ösztöndíjas van, a korábbi ösztöndíjasok közül öten nem kapták meg újra). A pályamunkák begyűjtése, a kuratóriumi ülések a Műcsarnokban zajlottak március 3–7. között.

A kuratóriumi tagok: Bán András művészettörténész, Baráz Tamás szobrászművész, Készman József művészettörténész, Konkoly Gyula festőművész, Somorjai Kiss Tibor grafikusművész, Szabó Ádám szobrászművész, Szegedy-Maszák Zoltán képzőművész, dr. Szepes Lászlóné művészettörténész, Szombathy Bálint képzőművész, Karas Dávid (az FKSE képviseletében).

A Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló kiállítását hagyományosan az Ernst Múzeumban rendezték meg. Tavaly először a Műcsarnok adott otthont az eseménynek, „Derkovits – most” címmel, immár megváltozott koncepcióval: a hangsúly a beszámoló kiállításról a díjazottak munkásságának bemutatására helyeződött át. Enteriőrképek a tavalyi kiállításról:

050

A pályamunkák begyűjtési helyszíne tavaly az Olof Palme Ház volt:

derkó.pécsi.2014

Derkovits Gyula képzőművészeti és Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok kiállítása a Műcsarnokban

2014. március 30. – április 27.

Tavaly is volt, idén is lesz!… A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal képzőművész generációk meghatározó állami támogatása. A pályaművek begyűjtésének, valamint a pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne, a beszámoló kiállítások megvalósítója hagyományosan a Műcsarnok.  Az elmúlt években megváltozott az ösztöndíjasok munkáinak bemutatása: a korábbi beszámoló kiállítások helyett az adott év (2014) ösztöndíjasainak tevékenységét reprezentáló tárlat nyújt betekintést a fiatal alkotók munkásságába. Idén a kiállítás a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesülők bemutatásával is kiegészül.

Az esemény a hazai művészeti élet egyik jelentős kortárs művészeti kiállítóhelyén lehetővé teszi az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatását, és hozzájárul a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések széles körű megismertetéséhez. Az ösztöndíjasok kiállítását kísérő programok sorában többek között a MANK által bonyolított más művészeti pályázatok ösztöndíjasai, illetve azok munkái/alkotásai is megjelennek.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Műcsarnok egy blogot indít, ahol információkat szerezhettek a kiállításról, az ösztöndíjasokról, a kuratóriumi tagok véleményéről és  programokról – videointerjúk, képriportok formájában. De a múltba is visszatekintünk: hogyan alakult a jövőre 60 éves “Derkó” története? A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj múltját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakos hallgatói kutatják hétről hétre, de vendégbloggerek is posztolnak majd arról, hogy mit gondolnak az idei kiállításról.