A Pécsi-ösztöndíjasok is bemutatkoznak a kiállításon

A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991 óta évenként megpályázható, egy évre kiosztott díj fotóművészek számára. Nevét Pécsi József (1889-1956) fotóművészről, fényképészeti szakíróról kapta. Idén – rendhagyó módon – a Műcsarnokban a másod- és harmadéves díjazottak a derkó. pécsi.2014 című kiállításunkon is szerepelnek beszámoló munkáikkal.

Bartha Máté

Bartha Máté: Common Nature


Hajdú D. András

Hajdú D. András: A fal, amit kerítésnek hívunk, 2011-2013


Pályi Zsófia

Pályi Zsófia: Magyar tenger, 2013


Péter Ildikó

Péter Ildikó: Határok


Stiller Ákos

Stiller Ákos: Puszta, 2013

Kiállításhoz kapcsolódó programok

2014. április 4., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: Borsos János

2014. április 5., szombat 10-18 óra / Fordított nap / MINDEN ÉVBEN EGYSZER átveszik a gyerekek a Műcsarnokot!

2014. április 10., csütörtök 18 óra / Oroszlános Udvar estek / “Minden bűn oka a tudatlanság” (Buddha) / A költészet napja Víg Mihállyal / Beszélgetőtárs: Péntek Orsolya

2014. április 11., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: Szvet Tamás

2014. április 12., szombat 16 óra / Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíjasok prezentációi és beszélgetés az előadóteremben

2014. április 18., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: GRUPPO TÖKMAG

2014. április 24., csütörtök 18 óra / Ösztöndíjas tér / Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjasok / Kerekasztal-beszélgetés és felolvasás / Moderátor: Péczely Dóra

2014. április 25., péntek 16-17 óra / Négy művész, négy hét, négy kérdés / Közönségtalálkozó fiatalokkal / Meghívott képzőművész: Szanyi Borbála

2014. április 26., szombat 13 és 16 óra / derkó.pécsi.2014 finisszázs / 13:00: Konzultáció a Derkovits-ösztöndíj kuratóriumi tagjaival / 16:00: Kukorelly Endre rendhagyó tárlatvezetése

A programok részletes leírása itt található: Derko2014_programok_A4

Begyűjtés, kuratórium

A Derkovits-ösztöndíj kuratóriuma idén 160 beérkezett pályázatot bírált el, és a 26 ösztöndíjas helyből 10 képzőművész kapta meg frissen az ösztöndíjat (8-8 másod- illetve harmadéves ösztöndíjas van, a korábbi ösztöndíjasok közül öten nem kapták meg újra). A pályamunkák begyűjtése, a kuratóriumi ülések a Műcsarnokban zajlottak március 3–7. között.

A kuratóriumi tagok: Bán András művészettörténész, Baráz Tamás szobrászművész, Készman József művészettörténész, Konkoly Gyula festőművész, Somorjai Kiss Tibor grafikusművész, Szabó Ádám szobrászművész, Szegedy-Maszák Zoltán képzőművész, dr. Szepes Lászlóné művészettörténész, Szombathy Bálint képzőművész, Karas Dávid (az FKSE képviseletében).

A Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló kiállítását hagyományosan az Ernst Múzeumban rendezték meg. Tavaly először a Műcsarnok adott otthont az eseménynek, „Derkovits – most” címmel, immár megváltozott koncepcióval: a hangsúly a beszámoló kiállításról a díjazottak munkásságának bemutatására helyeződött át. Enteriőrképek a tavalyi kiállításról:

050

A pályamunkák begyűjtési helyszíne tavaly az Olof Palme Ház volt:

Pályázati felhívás

 a 2014. évi Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (továbbiakban: MANK) pályázatot hirdet fiatal, alkotó képzőművészek számára a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíj célja

Az ösztöndíj célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint összetett támogatási rendszerrel kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Pályázhatnak

Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan fiatal képzőművész (festő-, grafikus-, szobrász- és intermédia művész), aki már igazolhatóan önálló művészi tevékenységet tud felmutatni.

Új pályázóként az 1979. január 1. után születettek, korábbi ösztöndíjasok közül (akik még nem töltötték ki a három év ösztöndíjas időtartamot) az 1977. január 1. után születettek pályázhatnak.

Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki 2014-ben központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (DLA-ösztöndíj, NKA alkotói támogatása, stb.) részesül.

Ösztöndíjban részesülhet évente:

legfeljebb 26 fő.

Az ösztöndíj időtartama:

12 hónap (2014. január 01. napjától 2014. december 31. napjáig)

 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

a 2014. évi Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK) pályázatot hirdet fiatal, alkotó fotográfusok részére a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj elnyerésére.

Az ösztöndíj célja

Az ösztöndíj célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

Pályázhatnak

Új pályázóknál az 1979. január 1. után születettek, korábbi ösztöndíjasoknál (akik még nem töltötték ki a 3 ösztöndíjas intervallumot) az 1977. január 1. után születettek.

Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki 2014-ban központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (a DLA-ösztöndíj, az NKA alkotói támogatása, stb.) részesül.

Ösztöndíjban részesülhet évente:

legfeljebb 10 fő.

Az ösztöndíj időtartama:

12 hónap (2014. január 01. napjától 2014. december 31. napjáig)

Az ösztöndíj összege

Bruttó 100.000 Ft/hó

Az ösztöndíj az SZJA törvény alapján nem minősül adómentes jövedelemnek, ennek megfelelően a hatályos jogszabályi előírások szerinti számfejtést és a közterhek levonását követően megállapított nettó összegben kerül kifizetésre.

A pályázati felhívások teljes szövege a www.alkotomuveszet.hu oldalon található.

A 2014-es ösztöndíjat elnyert képző- és fotóművészek névsora

 

Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj

I. ösztöndíjas időszak

Felsman István / Hajas Katinka / Kalicka Patrícia / Karsai Dániel / Keller Diána / Kovács Budha Tamás / Martin Henrik / Pintér Dia / Rabóczki Judit / Tranker Kata

II. ösztöndíjas időszak

Antal Balázs / Balázs József Tamás / Brückner János / Csató József / Koós Gábor / Szabó Ákos / Szanyi Borbála / Szvet Tamás

III. ösztöndíjas időszak

Blahó Borbála / Borsos János / Kerezsi Nemere / Korcsmár Eszter / László Gergely / Németh Marcell / Rolik Ádám / Soós Katalin

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj

I. ösztöndíjas időszak

Alpern Bernadett Anna / Illés Katalin / Páhi-Fekete Noémi

II. ösztöndíjas időszak

Biró Eszter / Szombat Éva

III. ösztöndíjas időszak

Ember Sári / Kasza Gábor / Pályi Zsófia / Péter Ildikó / Stiller Ákos

derkó.pécsi.2014

Derkovits Gyula képzőművészeti és Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok kiállítása a Műcsarnokban

2014. március 30. – április 27.

Tavaly is volt, idén is lesz!… A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj több mint fél évszázada a fiatal képzőművész generációk meghatározó állami támogatása. A pályaművek begyűjtésének, valamint a pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne, a beszámoló kiállítások megvalósítója hagyományosan a Műcsarnok.  Az elmúlt években megváltozott az ösztöndíjasok munkáinak bemutatása: a korábbi beszámoló kiállítások helyett az adott év (2014) ösztöndíjasainak tevékenységét reprezentáló tárlat nyújt betekintést a fiatal alkotók munkásságába. Idén a kiállítás a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesülők bemutatásával is kiegészül.

Az esemény a hazai művészeti élet egyik jelentős kortárs művészeti kiállítóhelyén lehetővé teszi az ösztöndíjasok alkotói munkásságának teljesebb bemutatását, és hozzájárul a fiatal alkotókat foglalkoztató szakmai kérdések széles körű megismertetéséhez. Az ösztöndíjasok kiállítását kísérő programok sorában többek között a MANK által bonyolított más művészeti pályázatok ösztöndíjasai, illetve azok munkái/alkotásai is megjelennek.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Műcsarnok egy blogot indít, ahol információkat szerezhettek a kiállításról, az ösztöndíjasokról, a kuratóriumi tagok véleményéről és  programokról – videointerjúk, képriportok formájában. De a múltba is visszatekintünk: hogyan alakult a jövőre 60 éves “Derkó” története? A Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj múltját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakos hallgatói kutatják hétről hétre, de vendégbloggerek is posztolnak majd arról, hogy mit gondolnak az idei kiállításról.